neděle 10. března 2024

Sekaná svíčková


Recept, na který si mohou troufnout i novomanželky. Pak už bude novomanžel básnit jenom o této svíčkové a zapomene na tu od maminky.

Z mletého masa, strouhanky, vejce, mléka, soli a špetky koření ve směsi se vyrobí pěkná sekaná, a upeče v troubě do zlatova.
Kouzlo svíčkové spočívá v tom, jak dobrá je omáčka a tak hodně záleží právě na ní. Jenomže pokud se dělá k sekané, nemůžeme nakládat maso, musíme jí uvařit přímo. Já volím zpravidla pánev WOK, nic se v ní nepřipaluje a vůbec je mou nejoblíbenější kuchyňskou nádobou. Stačí trochu rozpálit a pak se přidá rozškvařit slanina, cibulka, nakrájený celer, mrkev, bobkový list, jalovec, nové koření, sůl a trochu tymiánu. Když se zeleninka osmahne, zalije se trochu octem a přidá trochu cukru. Pak se vše ještě podlije vodou a udusí. Mezitím začne vonět sekaná.
Udušená zelenina se poté přelije do menšího hrnku, aby se mohla rozmixovat a oddělí se koření. Ze všeho vznikne hustá oranžová kaše, kteráou se pak vrátí zpátky do pánve, rozředí, zalije sladkou smetanou a trochu zahustí jíškou. Po krátkém provaření už se může podávat s domácím knedlíčkem.
Svíčková omáčka se považuje za takovou pomyslnou zkoušku kuchařek a tak se často setkávám s názorem, že je těžká a bůhví, co všechno ženské říkají, jen aby jí nemusely vařit. Pak se není co divit, že manžel pořád myslí na babičku nebo na maminku, která věděla, že na tom vlastně nic není a vařila jí běžně. Odvážnému štěstí přeje, je to kus špeku a kořenová zelenina, vlastně se na tom skoro nic zkazit nedá. Chcete přece, aby ten váš nemyslel na jiné ženy, ale právě zrovna na vás, ne? Kromě dobrého sexu to můžete posichrovat právě svíčkovou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Krůta s jablky a na víně

Toto je tradiční pokrm, u kterého se schází naše rodina každý rok o Vánocích. Dá se ovšem konzumovat po celý rok. Potřebujeme: krůtu nebo je...