Polévky
Další
položkou v menu obvykle bývá polévka, záleží na tom, co všechno se podává.
Když je více chodů, obvykle je to vývar. Chci se zaměřit na jednoduché polévky,
které obvykle mají všichni rádi, ale nejsou to klasické vývary.
Cibulačka
I
kdyby nebylo ve spíži nic jiného, ingredience na cibulovou polévku asi najde
každý, protože mít doma trochu mouky, cibuli, tuk a polévkové koření je opravdu
základ.
Když si tuhle polévku dáte v restauraci, vyjde vás ve čtyřech docela draho. A
když si ji uděláme doma, najíme se čtyři za cenu jedné porce. Není úplně
dietní, to bychom museli jíst jen bez toustíků, ale určitě zahřeje, zasytí i
dodá spoustu prospěšného, protože cibule obsahuje vitamíny C, D, E, B6,
B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Je také zdrojem železa, zinku, síry,
fosforu, hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu.
Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Necháme
ji chvíli podusit a pak přidáme hladkou mouku. Mícháme, aby se nám to
nepřichytilo, mouka se mírně osmahne a pak se vše zalije vodou nebo vývarem.
Pokud máte vývar, už se asi nemusí ani ochutit, pokud jen vodu, přidá se
polévkové koření a sůl. Nechá se pořádně provařit a můžeme přidat pár kapek
suchého bílého vína. Sladké určitě ne. Tohle je tajná ingredience, není v
popisu, ale když víno nemáte, nevadí.
Jako vložku můžeme přidat toustík z plátku bagetky nebo kaiserky, či housky
chvilku zapečený se sýrem. Asi je lepší k polévce jen přidat, protože namočený
horký toustík se velmi špatně jí.
Jedna
porce obsahuje 635 kJ, 5,3 g bílkovin, 12 g sacharidů, 1,5 g vlákniny a cca 10
g tuků. Bez toustíků má energii 400 kJ.
Pórková
1
pórek, 2 lžíce mouky, voda, sůl, polévková kostka, 1 vejce, 2 lžíce krupičky,
menší mrkev, 20 g másla, muškátový květ
Pórek (bílou i zelenou část) nakrájíme na
kolečka a podusíme na rozpuštěném másle. Když je podušený, posype se hladkou
moukou a pak se přidá voda, sůl, polévková kostka a nechá se provařit. Když se
provaří a polévka je trochu krémová, může se rozmixovat ručním mixérem a
vznikne pórkový krém, který je dobrý podávat s osmaženou houskou. My máme
polévku rádi nerozmixovanou s nočky. Připraví se z rozmíchaného vejce
s dětskou krupičkou a postupně se zavařují do vařící polévky. Musí se
trochu osolit.
Polévka je rychlá, dobrá a zasytí.
Polévka bez nočků obsahuje – 1 porce: 315
kJ, 1,7 g bílkovin, 7,1 g sacharidů, 4,2 g tuku a 1,5 g vlákniny.
Polévka s nočky obsahuje – 1 porce:
500 kJ, 4 g bílkovin, 10,4 g sacharidů, 5,4 g tuku a 1,6 g vlákniny.
Dršková z hlívy
Suroviny: hlíva ústřičná - větší trs, cibule, 2 lžíce oleje, mrkev, kousek
celeru, polévková kostka, česnek, sůl a koření, hladká mouka.
Na oleji se osmahne pokrájená cibulka, pak se přidá na kousky pokrájená
hlíva ústřičná a na kousky nakrájená mrkev. Pro chuť jsem přidala ještě kousek
celeru, ale jenom vyvařit. Pak se začne čarovat s kořením. Přidá se sůl,
červená paprika a utřený česnek nebo nakrájený medvědí česnek. Vše se nechá
chvíli podusit na cibulce a pak se zalije vodou. Nakonec jsem vložila
polévkovou kostku a nechala provařit do měkka. Na závěr jsem rozmíchala hladkou
mouku s vodou a polévku zahustila. Musí se ještě asi 15 minut zvolna provařit a
pak se může podávat.
Kdo nemůže mouku, může zahustit hrstí
ovesných vloček. Moje maminka dokonce vařila podobnou polévku jen z
ovesných vloček, když namísto hlívy dala vločky. Jinak postupovala stejným
způsobem a polévka byla výborná.
Jedna porce obsahuje 415 kJ, 12 g
sacharidů, 2,5 g vlákniny, 2,1 g bílkovin a 4,3 g tuku
Luštěninová
Na lžíci oleje jsem přidala do hrnce 1 jarní cibulku, 2 listy řapíkatého
celeru, vše pokrájené na malé kousky, 1 celé rajče, 1 červenou papriku, 1 menší
bílou, 200 g libového hovězího masa, osmahla a poté zalila vodou, přidala
polévkové koření a nechala vařit asi hodinu. Během vaření jsem přidala půl
hrnku loupané žluté čočky a nakonec konzervu směsi fazolí a cizrny. Polévku
jsem nezahušťovala, dochutila jsem ji solí, kořením do chilli con carne a
větvičkou polévkového koření magi, co mi roste v truhlíku. Každá polévka je s
ním lepší. Rajče se v polévce rozvařilo a zbytek se slupkou jsem později
vyhodila. Zahuštění jsem neudělala, jelikož šetřím moukou, kdo má rád polévku
zahuštěnou, mohl by část konzervy rozmixovat a tím by vznikla více krémová
konzistence.
Tato polévka byl pokus o napodobené mexické polévky z jedné restaurace.
Může se využít jako samostatný oběd nebo večeře.
Výživové hodnoty na 1 porci: 900 kJ, 19 g bílkovin, 18 g sacharidů, 5,5 g
vlákniny a 7 g tuků.
Kulajda a kyselo Recepty na dvě oblíbené polévky, jak je
vařím já a vařívala maminka i babička. Jsou zdánlivě stejné, ale přece odlišné.
Obě chutnají a zasytí. Tak schválně, která u vás vyhraje?
Kulajdu vařím tak, že oloupu asi tři brambory, dám je do vody vařit
s pokrájenými houbami (čím více, tím lépe), osolím, přidám trochu drceného
kmínu, nové koření, bobkový list a podle chuti půlku masoxu (ale nemusí být).
Když jsou brambory a houby povařené, zamíchám do smetany hladkou mouku, tím
zahustím polévku, nechám povařit a nakonec do polévky vyklepu 2 – 3 vejce.
V průběhu vaření polévku trochu osladím a dochutím octem. Pozor! Použití
octa do zahuštěné polévky může způsobit sražení smetany. Vyzkoušela jsem, že
lepší je dochutit lákem z okurek, případně octem teplým, povařeným krátce
ve vodě. Lze okyselit i v průběhu vaření. Když nejsou houby, vařila
maminka polévku s koprem, ale obojí nekombinovala.
Kyselo začínám na cibulovém základě, kdy na tuku lehce osmažím cibulku,
přidám nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, kedlubnu, květák, pórek – prostě co
doma najdu a nechám také na tuku chvíli osmahnout. Přidávám sůl, nové koření,
bobkový list a samozřejmě nesmí chybět houby. Zaliji vodou, popřípadě vývarem a
přidám na kostičky nakrájené brambory. Když se všechno provaří, zakončím to
podobným postupem jako u kulajdy, tedy rozmíchám mouku ve smetaně, dochutím
cukrem a octem (lákem) a poté, co se mouka provaří, vyklepnu 2 – 3 vejce.
Nakonec přidám nakrájený kopr. V této polévce je nezbytný.
Husté polévky
Každý jednou za čas prožije období, kdy se musí živit tekutou nebo
kašovitou stravou. Například, když chytnou člověka zuby... Své o tom ví nyní
ten můj, ale čas od času i já. Sama to řeším tekutým jogurtem, ale manžel
potřebuje hrnec polévky. Není divu, protože polévka je grunt.
Jenomže, jak už to tak bývá, tak to zpravidla spáchá z nějakého sáčku,
protože si s polévkami neví rady. Ale polévka ze sáčku – to není nic moc
výživného, lepší je uvařit si pořádný vývar aspoň ze zeleniny. Na polévce se
přece skoro nic zkazit nedá! Aby zbytečně neutrácel za směs chemikálií a radši
si uvařil něco pořádného, napíšu pár receptů.
Bramborová
Nakrájenou kořenovou zeleninu na kousky hodíme do hrnce s brambory, pokud
máme, přidáme ještě kapustu, květák, brokolici nebo kedlubnu, zalijeme vodou,
přidáme houby, sůl, nové koření, celý pepř a necháme pěkně povařit do měkka.
Moje babička přidávala ještě sádlo nebo škvarky, podle toho, co měla zrovna po
ruce a v závěru zavařila jíškou. Nakonec vzala šťouchadlo na brambory a párkrát
v hrnci šťouchla, aby brambory a zeleninu rozdrtila. Polévka se tím zahustila
sama, takže jíšky nebylo třeba moc. Polévka se dochucuje majoránkou a
rozdrceným česnekem. Obojí se přidá v závěru. Někdy namísto jíšky přidávám
ovesné vločky, krupky nebo pohanku.
Výborná zelná
Tuhle polévku mi dala ochutnat sousedka, ale nikdy neprozradila svůj
recept. Dlouho jsem hledala, až jednou náhoda zapracovala a já přišla na její
tajemství, které bylo v syrovém zelí.
Na másle se osmahne cibulka, přidá nakrájené hlávkové zelí a nechá se to
všechno podusit a zezlátnout. Dále se přidají brambory, drcený kmín, sůl, nové
koření, mohou se dát houby a pak se to všechno pěkně provaří, až – jak říká
manžel – brambory nejsou hranaté. Polévka se zjemní smetanou a zahustí se
jíškou. Může se do ní přidat paprika nebo vyškvařená klobása, ale nemusí. Mně
to připadá jako lahůdka i bez nich, ale každý z nás má jinou chuť.
Miliónová
Tuhle polévku nám vařila často mamina. Je jednoduchá, levná, dobrá a vůbec
…
Jakákoli zelenina, co je po ruce, se nastrouhá na struhadle nahrubo. Já si
často dělám zásobu nastrouhané zeleniny na mrazák a pak jenom kousek uloupnu a
hodím osmahnout na másle nebo oleji a nakrájené cibulce. Když se rozvoní,
přidám sůl a sypký pepř a potom zaliji vodou. Podle toho, jak mám chuť, přidám
někdy zeleninový bujón, ale když je zeleniny dostatek, vyvaří se. Na konci
vaření po ochutnání nasypu hrst krupice a vpustím jedno nebo dvě rozkvedlaná
vejce. Z krupice se navaří drobné kuličky, kterých je pak na talíři asi milión.
Polévka z hlávkového zelí
Tuhle polévku mi dala
ochutnat sousedka, ale nikdy neprozradila svůj recept. Dlouho jsem hledala, až
jednou náhoda zapracovala a já přišla na její tajemství, které bylo v syrovém
zelí.
Na
másle se osmahne cibulka, přidá nakrájené hlávkové zelí a nechá se to všechno
podusit a zezlátnout. Dále se přidají brambory, drcený kmín, sůl, nové koření,
mohou se dát houby a pak se to všechno pěkně provaří, až – jak říká manžel –
brambory nejsou hranaté. Polévka se zjemní smetanou a zahustí se jíškou. Může
se do ní přidat paprika nebo vyškvařená klobása, ale nemusí. Mně to připadá
jako lahůdka i bez nich, ale každý z nás má jinou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat