sobota 9. března 2024

Pomazánky z tvarohu

Tvaroh mi dlouho nechutnal, ale pak se najednou dostavila chuť na výrobky s tvarohem, tak jsem začala experimentovat i s ním a vznikla řada variací, které jsou skvělé kdykoli. Tvaroh navíc pomáhá při hubnutí, protože dodává bílkoviny a je to jedna z potravin doporučená pro regeneraci jater, takže pomazánky s ním jsou vhodné pro každého. Alternativou pro tvaroh je třeba sýr Cottage.

Tvaroh stačí našlehat s trochou mléka a soli, sýr Cottage je třeba nejprve rozmixovat ponorným mixérem dohladka, rovněž se solí a mlékem nebo trochou vody. Už to mám párkrát vyzkoušené. Osobně mám radši Cottage, protože moc nemusím nakyslou příchuť tvarohu, ale tohle už je na osobních chutích.

Když je základ hotový, stačí přidat konkrétní přísady a vznikne spousta dobrých pomazánek:

Sleďová – sledi naložení s cibulí v oleji (asi 100 g) se rozmixují najemno, přidá se trochu hořčice a našlehaný sýr (tvaroh).

Z krabích tyčinek – tyčinky nechám minutu povařit v mikrovlnné troubě (tak, jak jsou), pak nakrájím na kousky, přidám najemno pokrájený kousek pórku, šťávu z citrónu a vmíchám našlehaný sýr (tvaroh). Přisolím podle potřeby.

Se sardelovou pastou – do našlehaného sýra vymačkám trochu sardelové pasty a zamíchám. Není třeba solit, pasta je slaná.

Budapešťská – nakrájet kousek cibulky, papriky, přidat sušenou sladkou papriku a podle potřeby zředit lákem z okurek – vše smíchat s našlehaným sýrem (tvarohem). Přisolit podle potřeby.

S ananasem – rozmixovat pár kostiček konzervovaného ananasu a pak smíchat s našlehaným sýrem (tvarohem) a osolit.

S bylinkami – do našlehaného tvarohu (sýra) přidat sušené i zelené bylinky, vhodná je čerstvá petržel, utřený česnek, kousíčky červené papričky a koření na bylinkové máslo. Obdobně se dělá i bylinkové máslo, kdy se přidají byliny do našlehaného másla, pak se udělá pomocí fólie nebo alobalu váleček a nechá v lednici zatuhnout.

Křenová – do našlehaného tvarohu (sýra) se přidá nastrouhaný křen a přisolí se.

Česneková – do našlehaného tvarohu (sýra) přidat utřený česnek a přisolit.

Třená niva – do našlehaného tvarohu (sýra) přidat nastrouhanou nivu a ušlehat.

S ajvarem – do našlehaného tvarohu se přidá lžíce aivaru (papriková pasta) a přisolí se.

Obdobně se dá udělat i šunková pěna, salámová pěna a další pomazánky podle chuti. Základní surovina se rozmixuje pomocí vody a zamíchá se do tvarohu. Stačí už jen přisolit. Pro hlídače energie platí, že je lepší nemazat na chleba, ale na okurku, mrkev nebo jablko (papriku, cuketu, kedlubnu, ředkev – podle chuti).

Hlavní výhodou všech pomazánek je, že rodině se namaže chleba, obloží zeleninou, a přestože se snažíte redukovat hmotnost, může jíst celá rodina. Děti se s pomazánkou naučí konzumovat zeleninu a hned mají pestřejší stravu. Pomazánky vydrží v ledničce i několik dní (pokud je ovšem nesníte), takže je snídaně, svačina i chutná večeře pořád po ruce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Krůta s jablky a na víně

Toto je tradiční pokrm, u kterého se schází naše rodina každý rok o Vánocích. Dá se ovšem konzumovat po celý rok. Potřebujeme: krůtu nebo je...