čtvrtek 28. prosince 2023

Slané dorty


Slané dorty mají při oslavách naši oblibu a tak zkouším další tvary a nápady. Pochopila jsem, že nejlepším základem je světlý toastový chléb, který se dá všelijak tvarovat a využít. Tmavý není tak chutný a díky své konzistenci potřebuje delší dobu na proležení. Světlý chléb stačí namazat a nechat jeden den a noc odležet a pak ozdobit do konečné fáze.

Není dobré chléb něčím plnit a když ano, pak něčím, co je pokrájené, aby nebyl problém při podávání. Plátky šunky nebo salámu se při dělení proleželého chleba vymstí, porce se potrhají a práce přijde vniveč.

V poslední době je naší nejoblíbenější pomazánkou směs tvarohu, soli, malé majolky, pomazánkového másla a zhruba 150 g drcených sušených rajčat. Obvykle není třeba přidávat další koření, protože ze sušených rajčat je skvělá pomazánka. Do slaného chleba se příliš dietní pomazánka nehodí, jinak to bude tuhá slaná buchta. 

Když je základ hotový, vrchní zdobení je věcí fantazie. Neosvědčují se měkké salámy a šunka, brzy okorají, ale pokud hodláte občerstvení podávat brzy po nazdobení, proč ne? Videa zobrazují, jak jsem se popasovala s dortem v dortové formě, kterou jsem dokola obložila plátkovým sýrem, který vypadal jako marcipán a vyzkoušela jsem zalít ozdobu do aspiku. Škoda, že se trochu zkalil.


Roláda byla pracná, ale výborná! Dala se poměrně dobře zabalit, ale finální vzhled byl podobný tomu, jak dort vypadá, když namažu pouze patra a pokladu jako cihly na sebe.
Nechte se inspirovat a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Krůta s jablky a na víně

Toto je tradiční pokrm, u kterého se schází naše rodina každý rok o Vánocích. Dá se ovšem konzumovat po celý rok. Potřebujeme: krůtu nebo je...