Ze sušených rajčat – rozmixovat
asi 1/3 skleničky sušených rajčat i s trochou oleje a do
pomazánky přidat pomazánkové máslo nebo lučinu, co kdo má
radši. Kdyby byla tužší konzístence, stačí při šlehání
přidat pár kapek horké vody.
Chlebíček jsem nazdobila následovně:
pomazánka je namazaná vidličkou, má takové nepravidelné vlnky.
Přidala jsem pár koleček dunajské klobásy, část vajíčka,
vějířek okurky a půl cherry rajčátka.
Z hermelínu – nahrubo jsem
nastrouhala hermelín, 2 natvrdo vařená vejce, 2 sladkokyselé
okurky, nakrájela kousek cibulky, přidala pepř a sůl a 2 lžíce
majonézy.
Chlebíček je ozdobený kousky
hermelínu, vajíčka, vějířkem okurky a půlkou cherry rajčátka.
Sardelová – do našlehaného másla
s čerstvým sýrem nebo pomazánkovým máslem se přidá sardelová
pasta podle chuti. Pomazánku osolí a ochutí. Pokud by bylo třeba,
ke šlehání pomůže trocha horké vody, ale opravdu přidávat
opatrně.
Chlebíček je ozdoben pomazánkou,
lžičkou kaviáru (není pravý), kroužkem citrónu, půlkou cherry
rajčátka a vějířkem okurky.
Všechny pomazánky se hodí i na
jednohubky.
Jako základ na chlebíčky jsem
zvolila kváskový tousťáček, protože v poslední době se těžko
shání nebalená čerstvá veka a balená se drolí, takže
chlebíčky nejsou jako dřív. Krájená veka pak už pod pomazánky
není skoro vůbec vhodná, jelikož snadno provlhne a to je potom
katastrofa.
Ale mám takový vyzkoušený tip:
pomazánka se dá položit v misce, ať si každý namaže podle
chuti, když se k ní připraví opečený toastový chléb. Je to
mnohem lepší požitek.