neděle 31. prosince 2023

Tři pomazánky na obložené chlebíčky

 

Ze sušených rajčat – rozmixovat asi 1/3 skleničky sušených rajčat i s trochou oleje a do pomazánky přidat pomazánkové máslo nebo lučinu, co kdo má radši. Kdyby byla tužší konzístence, stačí při šlehání přidat pár kapek horké vody.

Chlebíček jsem nazdobila následovně: pomazánka je namazaná vidličkou, má takové nepravidelné vlnky. Přidala jsem pár koleček dunajské klobásy, část vajíčka, vějířek okurky a půl cherry rajčátka.


Z hermelínu – nahrubo jsem nastrouhala hermelín, 2 natvrdo vařená vejce, 2 sladkokyselé okurky, nakrájela kousek cibulky, přidala pepř a sůl a 2 lžíce majonézy.

Chlebíček je ozdobený kousky hermelínu, vajíčka, vějířkem okurky a půlkou cherry rajčátka.

Sardelová – do našlehaného másla s čerstvým sýrem nebo pomazánkovým máslem se přidá sardelová pasta podle chuti. Pomazánku osolí a ochutí. Pokud by bylo třeba, ke šlehání pomůže trocha horké vody, ale opravdu přidávat opatrně.

Chlebíček je ozdoben pomazánkou, lžičkou kaviáru (není pravý), kroužkem citrónu, půlkou cherry rajčátka a vějířkem okurky.

Všechny pomazánky se hodí i na jednohubky.

Jako základ na chlebíčky jsem zvolila kváskový tousťáček, protože v poslední době se těžko shání nebalená čerstvá veka a balená se drolí, takže chlebíčky nejsou jako dřív. Krájená veka pak už pod pomazánky není skoro vůbec vhodná, jelikož snadno provlhne a to je potom katastrofa.

Ale mám takový vyzkoušený tip: pomazánka se dá položit v misce, ať si každý namaže podle chuti, když se k ní připraví opečený toastový chléb. Je to mnohem lepší požitek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Krůta s jablky a na víně

Toto je tradiční pokrm, u kterého se schází naše rodina každý rok o Vánocích. Dá se ovšem konzumovat po celý rok. Potřebujeme: krůtu nebo je...