V létě nemáme chuť na těžká jídla a už vůbec
ne před spaním, tak se výborně hodí dát si salát. A kdo nemá fantazii, může
vyzkoušet těchto pár tipů.
Šopský – to asi
bude notoricky známé. Nakrájet rajčata, okurky, papriky, cibuli (může být
jarní, bílá nebo červená), osolit, zakápnout olejem, nechat chvíli odležet a
pak posypat balkánským sýrem. Nic složitého.
Stejný základ můžeme použít i pro salát s tuňákem, kdy
namísto oleje a sýra přidáme navrch trochu hořčice, konzervu tuňáka bez oleje a
hodí se i 2 uvařená vejce. Pokud máte konzervovaný hrášek, můžete přidat.
Nedávno jsem vyzkoušela nastrouhat syrovou červenou řepu najemno,
přidala bílý jogurt a nivu. Kdo ji nemá rád, dala by se nahradit slaným sýrem.
Bylo to jednoduché a výborné i jako příloha ke grilovanému masíčku.
Úplně jednoduchý je salát se sýrem Cottage. Když nevím, co
k večeři, nakrájím rajčata, okurku a nasypu navrch Cottage. K tomu
křehký chleba a už si pochutnávám.
V jedné pizzerii jsem okoukala výborný melounový salát.
Byl ze zeleného a žlutého melounu nakrájeného na kousky, dále s kousky
okurky a červené cibule. Jako dresink byla použita majonéza s nastrouhanou
nivou, ale pro dietářky by stačil bílý jogurt s nějakým chuťově
výraznějším sýrem. Byla to opravdu lahoda.
Někdy si připravuji teplý salát, to si dám upéci různou
zeleninu pokrájenou na kousky, třeba cibuli, kousky zelí nebo cukety, mrkev,
kousky celeru, řepy, když je, tak i dýni a nechám osolené tak půl hodinky péci.
Mezitím si v míse připravím dresink z olivového oleje, hořčice,
lžičky medu a pořádně ho promíchám. Upečenou zeleninu v něm obalím a
přidám na lístky hlávkového salátu předem připravené na talíři.
Zelný salát –
hlávkové zelí se nakrájí na proužky jako na dušení, dá se do mísy, přistrouhá
se mrkev, jablko, přidá 1 červená cibule, osolí, trochu kmínu a lžíce olivového
oleje. Nakonec se zalije trochou sladkokyselé vody. Při promíchávání zeleniny
s olejem pustí ze zelí šťáva, takže ta voda je jenom na ochucení. Je
vhodné napěchovat si ho do skleničky a dát do ledničky. Výborný jako příloha ke
každému jídlu.
A ještě jeden přílohový celerový salát, který se dá použít
k masu, nebo konzumovat jenom tak. Celer se uvaří, nastrouhá nahrubo,
k tomu se nastrouhá najemno jablko, přidá se trochu soli, asi lžíce
nastrouhaných vlašských ořechů a zamíchá se s jogurtem. Podle chuti jenom
trochu opepřit.